2012. december 16., vasárnap

Csokis kávés szelet

Árválkodott a hűtőben egy doboz mascarpone és valami kávés süteményre vágytam. Ez lett belőle:

Csokis kávés szelet

A tésztához:
3 tojás
1,5 dl cukor
2 dl liszt (ebből 1 ek kakaópor)
csipetnyi só
3 ek napraforgó olaj
fél kk szódabikarbóna

A kávés krémhez:
10 dkg étcsokoládé
4 ek tej
4-5 ek porcukor (ízlés szerint)
2 púpos tk nescafé (instant kávéporral is helyettesíthető)
25 dkg mascarpone

A habhoz:
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
porcukor ízlés szerint (kb. 2 ek)

A tojásfehérjéket habbá verjük a csipetnyi sóval, majd hozzátesszük a cukrot, és tovább verjük  hogy kemény legyen.
Ezután belerakjuk a tojássárgájákat és az olajat, majd a végén a kakaóporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezt már csak fakanállal keverjük bele óvatosan, hogy a hab ne törjön meg. Előmelegített sütőben 180 fokon sütőpapírral bélelt 24x34 cm-es tepsin 20 perc alatt megsütjük a tésztát.
A darabokra tördelt étcsokit a tejjel gőz felett megolvasztjuk, beletesszük a porcukrot és a kávét. Simára keverjük. Ha kihűlt, a mascarpone-val is elkeverjük
A kávés krémet rákenjük a tésztára, majd a tetejére tejszínhabot teszünk. Csokiforgáccsal és enyhén pirított mandulával díszíthetjük. Szeletelés előtt pár órán át tartsuk hűtőben.


Finom krémes, könnyű süteményt kapunk.

Csokiforgács készítése:
Csokiforgácsot kétféleképpen készíthetünk:
1. Mikróban megolvasszuk egy kicsit az étcsokit/tortabevonót (ne legyen forró!), majd egy tepsi hátán vagy a márványlapon hagyjuk hűlni, és éles késsel forgácsokat húzok le róla.
2. Ez egyszerűbb és gyorsabb is: a csokit/tortabevonót megfogom az egyik kezemben, majd a másik kezemmel egy zöldséghámozó segítségével hosszú forgácsokat húzok le róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése