2012. december 26., szerda

Néró sütemény

Nagyon szerettem volna a család egyik apró kedvencét elkészíteni. Mert eddig csak vettük az üzletekben. Most végre rászántam magam, hogy a kakaós változatot elkészítsem az egyik szakácskönyvem szerint.

Néró sütemény

A tésztához:
20 dkg lágy vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 ek narancslé
1 kk reszelt narancshéj
22 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 kk instant kávépor


A töltelékhez:
10 dkg marcipánmassza
2 ek narancslekvár

A díszítéshez:
5 dkg fehér csokoládé tortabevonó
csokoládébab (kész termék)
liszt az összedolgozáshoz
sütőpapír a tepsibe

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, a narancslevet és a narancshéjat. Összedolgozzuk a liszttel, a kakaóporral és a kávéporral. A tésztát gyorsan csomómentesre összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűvös helyre tesszük.
A sütőt előmelegítjük alul-felül sütő esetén 175 fokra, a légkeverésesnél középső sínen sütve 160 fokra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral  A tésztát belisztezett gyúródeszkán vagy nyújtólapon 3 mm vastagra nyújtjuk. A kb. 4 cm átmérőjű oválisra, vagy kerekre szaggatott tallérokat a tepsibe tesszük. 10 percig sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből és hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszát a narancslekvárral összekeverjük, a tallérok egyik felét bekenjük vele, majd összeragasztjuk a lekvár nélküli tésztával.
A díszítéshez a csokoládébevonatot darabokra tördeljük, és gőz felett megolvasztjuk. A krémet szűk csövű habzsákba töltjük, és vékony vonalakat nyomunk a tallérokra, végül csokoládébabbal díszítjük.


Ebből nekem 40 darab aprósüteményem lett. Aromáját megőrzi 3 hétig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése