2012. december 30., vasárnap

Sós kiflik

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a 100. bejegyzés: folytassam a karácsonyi süteményes menüm receptjeinek leírását vagy inkább sós harapnivaló legyen? Végül az utóbbi mellett döntöttem.
A receptről csak annyit, hogy bár kefirt ír, de nálunk ritkán kapható, ezért lecseréltem tejföl és joghurt keverékére, volt azonban, hogy margarin helyett vajat használtam, legutóbb sós vajat, azt a bizonyos LURPAK nevezetűt :) Ahogy az előző mondatban kiderült, már legalább 4x megsütöttem, mire felkerül ide is :)))

Sós kiflik

A tésztához:
70 dkg liszt
2 tojás
1 kispohár kefir (1 dl, de helyettesíthetjük tejföl és joghurt keverékével)
1 dl étolaj
6 dkg cukor
csipetnyi só
1-1,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő

A krémhez:
1 csomag margarin
3 dkg só

vagy

1 csomag LURPAK margarin (ez esetben nem kíván további sózást)

Tetejére:
1 tojássárgája
reszelt sajt
köménymag/szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóval tésztává dagasztjuk.
A margarint habosra keverjük a sóval.
4 részre osztjuk a tésztát. 30 cm-es átmérőjűre kinyújtunk egyet, megkenjük a habosra kevert, sózott margarin felével, majd ráterítünk egy másik kinyújtott tésztát.
16 cikkre vágjuk, feltekerjük, tepsire rakjuk.
Ugyanígy elkészítjük a másik felét is.
Tojássárgájával lekenjük, kelesztjük, megsütjük előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütőben 15 perc alatt.
Tölthetjük szalonnával, sonkával vagy sajtkockákkal is. Tetejére szórhatunk reszelt sajtot, köménymagot, szezámmagot.


Sütés előtt...

...és utána
Nagyon finom a babgulyáshoz, lencseleveshez vagy más tartalmas levesek mellé. Köszönöm a receptet, Tramita Ritának!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése