2013. január 14., hétfő

Póréhagyma krémleves

Ebben a hideg időben nagyon rákaptam a krémlevesekre. Múltkor már készítettem brokkoli krémlevest kétféleképpen is és hagymás krémlevest is. Ideális a fogyókúrázóknak is :)
Most vettem jutányos áron póréhagymát, s gondoltam finom krémleveske lehetne belőle :D

Póréhagyma krémleves

1 nagy póréhagyma
1 vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 nagyobb krumpli
600 ml víz
zöldségleveskocka
5 ek tejszín
30 g vaj
2 ek étolaj (olívaolajjal egészségesebb)

fehér bors
tökmag a tálaláshoz

A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk  Egy edényben felolvasztjuk a vajat és az olajat, belerakjuk a hagymákat és fedő alatt lassú tűzön 10-15 percig pirítjuk.
Beleöntjük a vizet, beletesszük a meghámozott, kockákra vágott krumplit, felforraljuk, beledobjuk a zöldségleveskockát, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval, fehér borssal ízesítjük, majd újra forraljuk.
A hántolt tökmagot serpenyőben megpirítjuk fedő alatt, időnként megrázogatjuk. A kész levesre merjük és tálaljuk.

Tálalhatjuk pirított tökmag helyett fokhagymás pirítóssal vagy apróra vágott metélőhagymával. 2 fős adag.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése