2013. február 12., kedd

Néger kocka

Régen kinéztem magamnak ezt a sokak számára a gyermekkort idéző süteményt. Van, aki teljesen bevonja a tetejét csokimázzal, van, aki csak rácsurgatja. Bárhogy is, az eredmény mindig egy finom sütemény.

Néger kocka

A tésztához:
20 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
10 dkg margarin
2 dkg kakaópor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1-2 dl tej

A habhoz:
10 dkg kristálycukor
4 tojásfehérje
pár csepp citromlé

Ezenkívül:
sárgabaracklekvár

Tetejére:
pár kocka csokoládé
1 ek étolaj

A cukrot a margarinnal és a tojássárgájákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet és a tejet is. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kevert tésztasűrűségű tésztát kapjunk. Simára keverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30 cm-es nagyságú tepsibe öntjük a tésztát. Először 180 fokon sütjük, majd ha feljött a tészta, lejjebb vesszük és 150 fokon sütjük még 20 percet tűpróbáig. A megsült tésztáról levesszük a sütőpapírt, és vagy visszarakjuk a tepsibe vagy egy hőálló fémtálcára rakjuk. Be is lisztezhetjük a tepsit, hogy ne ragadjon rá a meleg tészta.
Míg sül a tészta, elkészithetjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral és egy csipetnyi sóval gőz felett kemény habbá verjük, kb. 10 percig. Vége felé pár csepp citromlevet csurgatunk rá, ettől fényesebb lesz.
A megsült tésztára még melegen a tetejére kenjük a tojásfehérjés habot. Kenhetünk a tésztára, a hab alá lekvárt is. Ezután langyos sütőben megszárítjuk kb. 10 perc alatt.
Ha kihűlt, pár kocka csokoládét gőz felett megolvasztunk és elkeverjük 1 ek étolajjal, amelyet a habra csurgatunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése