2013. április 29., hétfő

Csokoládés halmok

Múlt héten egy csodás ételfotókkal illusztrált könyvet kaptam kézhez. Tele volt süteményreceptekkel és némelyikhez még kép is dukált. 500 recept megszámolva. Mindegyik desszert vagy sós harapnivaló egy számot kapott a nevével együtt. Egyet rögtön el is készitettem:

Csokoládés halmok

A tésztához:
200 g vaj
180 g porcukor
1 csomag vaniliás cukor
2 tojás
220 g rétesliszt
2 ek kakaópor
fél csomag sütőpor

A golyókhoz:
a megsült tészta maradéka
50 ml rum vagy rumaroma
100 ml gyümölcslé
2 ek lekvár
120 g darált dió vagy mandula
120 g porcukor
160 g vaj
2 ek kakaópor
30 g vágott mazsola

Tetejére:
csokoládéöntet
hámozott mandulaszemek

A tésztához a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat, az átszitált sütőporos lisztet a kakaóporral és felvert tojásfehérjehabot. A tésztát kivajazott-kilisztezett tepsire rakjuk. Vizes kézzel széthúzzuk az egész felületen és előmelegitett sütőben 180 fokon megsütjük.
A kihűlt lapot kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ráhelyezzük a golyókat és csokoládéöntettel leöntjük. Tetejére mandulaszemet rakunk és hagyjuk megdermedni. Papirkosárkákba tesszük.
A golyókat a következőképpen készitjük el: a maradék tésztát tálba rakjuk és szétmorzsoljuk, leöntjük rummal és gyümölcslével. Hozzáadjuk a lekvárt, a darált diót, a porcukrot, a puha vajat, a kakaóport és a mazsolát. A masszát összekeverjük és golyókat formálunk belőle.




Féladagot készitettem, de igy is elég sok lett, kb. 24 db-ot kaptam. A gyümölcslét helyettesithetjük sziruppal is vagy ha a lekvár túl édes lenne, egy kevés vizet is önthetünk bele. A tésztát egy közepes tepsiben sütöttem meg. A csokoládéöntetet elkészithetjük étcsokiból is egy ek étolajjal keverve.

(Forrás -) Zdenka Horecká, Vladimír Horecký: Múčniky a múčne jedlá)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése