2013. augusztus 11., vasárnap

Rizskoch (rizsfelfújt)

Gyermekkorom egyik kedvenc édessége, habár még most is az. Ahogy anyum késziti.

Rizskoch (rizsfelfújt)

30 dkg rizs
csipetnyi só
kevés viz
8 dl tej
5 ek kristálycukor
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
3 dkg vaj
reszelt citromhéj
fél rúd vanilia

A 30 dkg átválogatott, megmosott rizst egy csipetnyi sóval és a fél rúd vaniliával izesitett, egy kevés vizzel higitott 8 dl tejben puhára főzzük. Közben 5 ek cukrot 3 tojássárgájával és 3 dkg vajjal, egy fél citrom reszelt héjával vagy reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Ha a rizs langyosra hűlt, összekeverjük a cukros tojássárgájával, végül a tojásfehérjékből vert kemény habbal is. Egy megfelelő nagyságú edényt (lehet tűzálló tál, kisebb tepsi, stb.) zsirral vagy vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk, beleöntjük a rizst, és mérsékelt tűzőn pirosra sütjük. Aszerint, hogy milyen edényben sütöttük, kockákra vagy tortaszerűen felvágjuk és vaniliás porcukorral megszórva tálaljuk. Vanilia- vagy csokiöntettel is tálalhatjuk, és esetleg gyümölcsszörppel vagy gyümölccsel is diszithetjük, legjobban az őszibarack illik hozzá.



Nagyon finom lesz a felfújt, ha az edényt, amiben sütjük, vékonyra nyújtott omlós tésztával béleljük ki, széleit ráhajtjuk a rizsre és ezután sütjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése