2013. szeptember 17., kedd

Almabefőtt

Idén az égieknek köszönhetően bőségesen terem a nyári alma. Mivel ennyit nem birunk megenni, ezért készült belőle:

Almabefőtt

2 kg alma
1 l viz
0,5 kg kristálycukor
egész fahéj
szegfűszeg izlés szerint
limelé (citromlével vagy citromsavval helyettesithető)

Az almákat meghámozzuk, a csutkákat eltávolitjuk, cikkekre vágjuk az almát. Egy edényben vizet tesszünk főni, belerakjuk a cukrot és a fűszereket. Forráskor az almadarabokat belerakjuk, és puhára főzzük. Ez abból állapitható meg, hogy az alma kifehéredik. Forrón az előre elmosott és kifertőtlenitett befőttesüvegekbe rakjuk. Fejtetőre állitjuk 5 percre. Fontos, hogy tele legyen az üveg, különben hamar megpenészesedik a gyümölcs! Habár, ez a zöldségekre is vonatkozik. Másnapig száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.



Megjegyzem, hogy a nyári alma reszeléskor a rácsepegtetett citromlé/limelé ellenére bebarnult, és sajnos a főzés során sem világosodott ki, mig a darabokra vágott alma megtartotta fehér szinét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése