2013. szeptember 29., vasárnap

Kelt szilvás lepény

Történt márpedig, hogy anyum kiolvasztotta a mélyhűtő fagyasztó részét. És elölmaradt a szilva, vagyis mire észrevette, hogy az asztalon hever a zacskó, addigra már puhulni kezdett a gyümölcs. Mi legyen a sorsa? Gondolkodóba esett, s mire észbe kapott a család, az asztalon ott gőzölgött:

Kelt szilvás lepény

A tésztához:
90 dkg rétesliszt
9 dkg élesztő
6 dl tej
csipetnyi só
10 dkg porcukor
3 ek étolaj
3 tojás felvert habja

A töltelékhez:
25 dkg kimagozott félbevágott szilva
fahéjas cukor (elhagyható)

Tetejére:
tojássárgája

Az élesztőt kevés porcukros langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól összedolgozzuk. Langyos helyen hagyjuk megkelni a tésztát.
A megkelt tésztát kinyújtjuk akkora nagyságúra, amekkora a tepsi mérete. A legjobb egy olyan tepsiben sütni, amely nem magas. A tészta széleit kissé felhajtjuk, hogy a megsült szilva leve ne folyjon le róla. A közepét kirakjuk szilvával. Megszórhatjuk fahéjas cukorral. Kikenhetjük a tepsit is olajjal vagy margarinnal. A tészták széleit tojássárgájával megkenjük.
Előmelegitjük a sütőt 180 fokra és pirulásig sütjük a lepényt vagy addig, amig a szélei szép szint nem kapnak.
Porcukorral vagy fahéjas cukorral megszórva tálalhatjuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése