2013. október 22., kedd

Legényhóditó búbos hús

Hétvégén vendégeink voltak Kassáról. A nagybátyám, az édesapám fiútestvére, látogatott el haza a feleségével. Nálunk töltöttek 2 éjszakát, mielőtt még rögtön visszautaztak volna lakhelyükre. Az egyik fogás ez az étel volt, amivel vártuk a hosszú útról érkező rokonokat. Mindmegetté-s recept következik:

Legényhóditó búbos hús

6-8 szelet tarja
4 dl húsleves
50 dkg csirkemáj
35 dkg zöldborsó
20 dkg szalonna
20 dkg gomba
1 nagy vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
só, bors
majoránna
olaj
zsir

Tetejére:
2-3 dl tejföl
15-20 dkg reszelt sajt
1-2 tojás

A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Meghintjük egy kis liszttel, majd egy nagy serpenyőben hirtelen kisütjük, majd kivesszük egy tányérra a húsokat. Amikor mindegyik elkészül, visszatesszük a serpenyőbe, felöntjük a húsleves felével, majd letakarjuk és puhára pároljuk, ezután zsirjára sütjük kb. 70 perc alatt.
A raguhoz az olaj és a zsir keverékén először az apróra vágott vöröshagymát, majd a vékony csikokra vágott szalonnát piritjuk meg. Amig pirulnak, felvágjuk a gombát és a májat, és először a májat adjuk hozzá, amit rózsaszinre sütünk, majd a gomba következik. Nem sózzuk meg, de fűszerezzük borssal és majorannával bőségesen.
Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, végül a zöldborsót is belekeverjük. Pár percig hagyjuk, hogy a saját levében süljön, majd a maradék húslevessel felöntjük, lefedjük, és addig pároljuk, amig a levét elfővi.
Sütőpapirral kibélelünk egy nagy tepsit, erre először a hússzeletek kerülnek, majd a májas-gombás-borsós ragu ráhalmozzuk. A reszelt sajtot összekeverjük a nyers tojással, a tejföllel és a kevés pecsenyelével, majd mindegyik halomra kanalazunk belőle. Elsimitjuk a húsok tetején, végül előmelegitett sütőben 180 fokon megsütjük 15 perc alatt, amig szépen rá nem sül a sajt.



2 megjegyzés: