2014. február 22., szombat

Patkók

Régóta keresem azt az ízt és egyben a receptet, amely az egyik gyerekkori kedvencemet, az egész szemes mákkal megszórt kelt tésztát jellemezte. Ez a patkó alakúra formált kalács még másnapra is puha maradt. Egy pohár tej mellé, vajjal és/vagy lekvárral megkenve kitünő uzsonna vagy akár vacsora vált belőle.
A receptet a Katka nevű újságból vettem:

Patkók

A tésztához:
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
100 ml étolaj
3 tojássárgája
300 ml tej
30 g élesztő
1 tk só
60 g kristálycukor

Ezenkívül:
1 tojás a kenéshez
egész szemes mák a szóráshoz

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. 10 percig hagyjuk felfutni. A kelesztőtálban összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk az étolajat, a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, amely nem ragad a fakanálhoz. 1 órát langyos helyen kelni hagyjuk. A tálat letakarjuk a konyharuhával vagy a kelesztőtál tetejével.
A megkelt tésztát 15 részre osztjuk. Mindegyik darabot gyengén átgyúrjuk és 5 percig pihenni hagyjuk. Az egyes részekből rudakat sodrunk, kb. 13 cm-eseket, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Gyengéden kifli formájúvá alakitjuk.
Megkenjük felvert tojással és megszórjuk a mákkal. 15 percig kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük a recept szerint 20 percig, de szerintem kevesebb idő is elég neki.


Túl is keltek, meg jól is megsültek, pedig 20 percet voltak bent a sütőben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése