2015. április 1., szerda

Töltött paprika

Egy finom egytálétel húsimádóknak. Vegetáriánus változata a paradicsomleves.

Töltött paprika

8 db zöldpaprika
50 dkg sertés- vagy fele sertés- és marhahús
2 ek rizs
1 gerezd fokhagyma
1 kis darabka vöröshagyma
só, csipetnyi törött feketebors
2-3 ek étolaj vagy zsir
1 tojás
kb. 1 kg friss paradicsom vagy 15 dkg paradicsompüré
2 ek étolaj vagy zsir
2 ek liszt a rántáshoz
cukor izlés szerint

A szép, egészséges zöldpaprikákat mossuk meg, száránál hegyes késsel vágjuk körbe, és szedjük ki a magházát, magjait és erezetét is vágjuk ki. Törekedjük arra, hogy a paprikák épségben maradjanak.
A húst gyorsan megmossuk, kockákra vágjuk, a fokhagymával és a vöröshagymával együtt ledaráljuk. Elkeverjük 2-3 ek étolajjal, a tojással, a megmosott rizzsel, megsózzuk, borsozzuk és jól eldolgozzuk. A friss paradicsomot megfőzzük és áttörjük, ha van botmixerünk, akkor a paradicsomot forró vizbe mártva lehámozzuk, majd szétmixeljük. A zsiradékból és a lisztből világos rántást készitünk, felöntjük az áttört vagy szétmixelt paradicsommal. Sóval és cukorral tetszés szerint megizesitjük. A paprikákat megtöltjük, és amikor a paradicsommártás már forr, belerakjuk. Puhára főzzük. Ha a húsból kimaradna, akkor gombócokat formálhatunk belőle, és ezeket is belefőzzük a paradicsommártásba. Télen, amikor paradicsompürét használunk, a rántást vizzel öntjük fel, és igy tesszük bele a paradicsompürét és elkeverjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése