2016. október 7., péntek

Isteni krumplis-vajas pogácsa

Kellett valami harapnivaló a gulyásleves mellé. Habár a tésztája elbírt volna még sót és/vagy krumplit, de ha tetejére szórunk egy kis nagyszemű sót köménymaggal, akkor mutatós pogácsát is kapunk. Rakhatunk rá mogyorót, szezámmagot, reszelt sajtot is.
Recept innen.

Isteni krumplis-vajas pogácsa

800 g rétesliszt
1 tojás
1 kk só
50 g élesztő
100 ml étolaj
300 g krumpli
250 g puha vaj
300 ml tej
1 kk cukor
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt langyos tejben szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 ek lisztet és hagyjuk felfutni.
A krumplit héjában megfőzzük. A megfőtt krumplit meghámozzuk és reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vajat, a tojást és a kovászt. Sima egynemű tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyre rakjuk kelni, kb. 1 órát.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra rakjuk, kinyújtjuk, félbehajtjuk és hagyjuk 20 percig pihenni. Utána megint kisodorjuk, félbehajtjuk és ismét 20 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot megismételjük még egyszer.
A tésztát ismét kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejüket krumplinyomóval lenyomjuk, hogy rácsos formákat kapjunk.
Sütőpapirral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat. Megkenjük a tojással a tetejüket. Előmelegitett sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése