2018. április 2., hétfő

Túrórudi torta

Tegnap volt a születésnapom. Ez alkalomból anyuék túrórudi tortával köszöntöttek fel.

Túrórudi torta

Ha puha piskótát szeretnénk, akkor 5 tojást habosra verünk a 15 dkg cukorral, belerakjuk a 15 dkg finomlisztet, az 1 csomag sütőport és a 2 ek cukrozatlan kakaóport. Kerek tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt, kettévágjuk, így két vékony piskótalapot kapunk. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Tűpróba!
Ha tartósabb, de keményebb piskótát szeretnénk, akkor 6 tojást szétválasztunk. A tojássárgájákat 90 g kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral habosra verünk. A tojásfehérjéket 90 g kristálycukorral habbá verünk. A tojássárgájás masszába belekeverjük a 80 g finomliszttel elkevert 60 g kakaóport és 60 g étkezési keményítőt. Végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. 26 cm-es tortaformába ontjuk a masszát, amelyet sütőpapírral béleltünk ki és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 percig sütjük. A megsült tortát kivesszük a tortaformából és sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A túrókrémhez: 50 dkg túró, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag instant zselatinfix
A töltelék a következőképpen készül el: a túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, a citrom reszelt héját, és kb. fél citrom levét, majd a zselatinfixet is hozzákeverjük. Vigyázat, a cukrot csak utána szabad hozzákeverni! A tejszínt 1 ek cukorral kemény habbá verjük, végül a túróhoz keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral együtt. Egy könnyű, de mégis jó tartású krémet kapunk.
A piskótatészta, ha kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, az alját visszarakjuk a kapcsos formába, erre kerül a túrókrém, majd a tetejére tesszük a másik piskótalapot. Ha a tortaforma karimája nem fogná elég szorosan, akkor egy széles késsel vagy tortalapáttal körbesimítjuk a krémet az oldalán. Kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd tálaláskor porcukorral megszórjuk a tetejét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése